Blog | Tradycyjna Azjatycka Medycyna
18965
paged,page-template,page-template-blog-masonry,page-template-blog-masonry-php,page,page-id-18965,page-child,parent-pageid-1815,paged-8,page-paged-8,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive
 

Blog

O 20 minut mniej siedzenia dziennie pozwoli cieszyć się lepszym zdrowiem

Skrócenie czasu spędzanego w pozycji siedzącej o zaledwie 20 minut dziennie wystarczy, by zaobserwować pozytywne rezultaty zdrowotne w ciągu roku - przekonują fińscy naukowcy na łamach pisma "PLOS ONE". Zespół z Uniwersytetu Jyväskylä rekrutował do badań 133 pracowników biurowych posiadających małe dzieci. Połowa z nich uczestniczyła...

Dieta długowieczności – co jedzą mieszkańcy tzw. Blue Zone

Nie jest tajemnicą, że mieszkańcy niektórych krajów na całym świecie żyją dłużej, ciesząc się doskonałym zdrowiem. "Istnieje pięć  kultur  na całym  świecie  z  najwyższym odsetkiem stulatków" - przyznaje prezes American College of Lifestyle Medicine.   David Katz, prezes American College of Lifestyle Medicine, odnosi się do społeczności...

Badania potwierdzają: Kofeina pobudza apetyt na słodycze!

Słodycze i kawa - to niezastąpiona kombinacja. Badania dowodzą, że istnieje silny powód, dla którego tak chętnie parujemy ten kulinarny zestaw. Okazuje się bowiem, że kofeina wzmaga apetyt na słodycze. Czy po filiżance kawy ochota na coś słodkiego jest większa? Zdaniem naukowców tak. Z najnowszych...

Dietetyk: dla naszego zdrowia najlepsze są produkty sezonowe i lokalne

Dla naszego zdrowia najlepsze są produkty sezonowe i lokalne, czyli dobierane zgodnie z porami roku, okresowo dostępne w naszym klimacie – uważa dietetyk Magda Heba. Jak podkreśliła, nie jest przeciwniczką produktów sprowadzanych z innych krajów, które mogą urozmaicić naszą dietę, ale warto się oprzeć na składnikach...

Dietetyk Urszula Bulanda: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda. "Istnieje jedna ważna zasada, którą powinniśmy się kierować podczas zakupu sezonowych warzyw i owoców. Im intensywniejszy...