Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Sprawdź dlaczego Azjaci wykazują większą odporność na łuszczycę niż Europejczycy
Tę ciekawą zależność odkrył niedawno australijski lekarz wskazując na kilka istotnych różnic w diecie i stylu życia azjatów oraz pozostałych nacji. Sprawdź jak uniknąć chorób skóry poprzez proste nawyki stosowane przez jedną z najstarszych cywilizacji świata.
łuszczyca, choroby skóry, skóra, cera, zdrowie, dieta
22666
post-template-default,single,single-post,postid-22666,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Azjaci bardziej odporni na łuszczycę! Dwie grupy czynników wywołujących łuszczycę.


Na całym świecie aż 180 milionów ludzi choruje na łuszczycę, a częstotliwość jej występowania zależy od regionu geograficznego. Światowej sławy specjalista od łuszczycy dr Michael Tirant podczas swojej konferencji prasowej w Polsce wyjaśnił, że ma to związek z dwiema grupami czynników, wywołujących tę chorobę.

Co ósmy mieszkaniec Syberii i co dziesiąty obywatel krajów skandynawskich choruje na łuszczycę, poziom zachorowań wysoki jest także w Danii, Niemczech, a w Polsce z tą chorobą zmaga się około 2,5% ludności. Zupełnie inaczej jest w krajach azjatyckich: w Chinach, Japonii czy Polinezji choruje tylko jeden na 100 obywateli. Skąd taka rozbieżność? Doktor Michaels Tirant, australijski biochemik, twórca preparatów na łuszczycę Dr Michaels, widzi trzy powody tych różnic. Po pierwsze – mieszkańcy Syberii i krajów skandynawskich mają mało słońca, a ono pozytywnie wpływa na zdrowie naszej skóry. Po drugie – na tych obszarach jest mało krzyżówek genetycznych, a jeśli wśród mieszkańców jakiegoś obszaru gen odpowiadający za łuszczycę pojawiał się w przeszłości często, to w kolejnych pokoleniach będzie pojawiał się nadal. W Japonii, Chinach i Polinezji sytuacja jest odmienna – tam populacje są duże, a więc geny przekazywane kolejnym pokoleniom są bardzo zróżnicowane. Trzeci powód tak ogromnego zróżnicowania jeśli chodzi o zachorowania na łuszczycę to zupełnie inna dieta. Na Syberii jada się dużo mięsa, a mało warzyw, bogatych w kwas foliowy (czyli zielonych warzyw). Chińczycy i Japończycy warzyw jedzą dużo, ale mięsa znacznie mniej – stąd także może pochodzić ich lepsza odporność na łuszczycę.

Obserwacje różnic w liczbie zachorowań na poszczególnych obszarach geograficznych i kulturowych pozwoliły doktorowi Tirantowi na zdefiniowanie dwóch głównych grup czynników, które wywołują łuszczycę. Australijski naukowiec podzielił czynniki na pierwszorzędowe (pierwotne) i drugorzędowe (wtórne).

Wśród czynników pierwotnych wymienić należy przede wszystkim: fenomen Koebnera, nazywany inaczej reakcją izomorficzną (czyli wystąpienie objawów łuszczycy w miejscu uszkodzenia skóry), zakażenia ogólnoustrojowe (tu najczęściej wymienia się paciorkowce jako przyczynę łuszczycy), interakcje między lekami, zwłaszcza takimi jak antydepresanty oraz leki przeciwzapalne. Do   czynników pierwszorzędowych należą także lęki i stres. Co ciekawe, dr Tirant zaznacza, że u pacjentów z różnymi grupami krwi inne czynniki są dominujące. Na przykład wśród tych, u których łuszczycę spowodował objaw Koebnera aż 95% ma grupę AB, w grupie, w której główną przyczyną zachorowania były paciorkowce – przeważa grupa krwi A, interakcje lekowe są znaczące w grupie krwi B, zaś stres – w grupie 0. Dlatego właśnie w odszukaniu przyczyny choroby pomocne jest określenie najpierw grupy krwi chorego.

Czynniki wtórne (drugorzędowe), które nie tyle wywołują, co nasilają objawy łuszczycy to przede wszystkim czynniki chemiczne, tytoń, alkohol, ale także zła dieta, hormony, odwodnienie.

Autor: Agnieszka Wyrzykowska

*materiał video z wykładu dostępny jest tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=zyd8atmu1c8

https://www.youtube.com/watch?v=iZB4-7Kwhcs

https://www.youtube.com/watch?v=twmZA3zGNTk


No Comments

Post a Comment