Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Posmakuj oryginalnej indyjskiej receptury - Ajurwedyjska Zupa doskonała dla Twojego metabolizmu
Wypróbuj przepis wprost z indyjskich domów! To właśnie tam znajduje się jedna z najbardziej aromatycznych kuchni świata. Rozsmakuj się w indyjskiej kuchni za pomocą prostego ajurwedyjskiego przysmaku jakim jest gorąca zupa z soczewicy.
Indie, metabolizm, zupa, kolendra, ghee, soczewica, dieta, fit
22420
post-template-default,single,single-post,postid-22420,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

Oryginalna ajurwedyjska zupa stymulująca metabolizm


Nawiązując do Ajurwedy, Indyjskiej medycyny tradycyjnej wywodzącej się wprost ze starożytności, nasze zdrowie to znacznie więcej niż ogólnie rozumiany brak choroby. Jest to owocny, kwitnący stan stałego, dobrego samopoczucia. Aby zrealizować ten poziom przekształcenie rozpoczynamy od wewnątrz (ma to bezpośredni wpływ na to co dzieje się „na zewnątrz”).

Proponujemy krótką refleksję nad naszą codzienną dietą. Uświadomienie sobie rangi podejmowanych codziennie decyzji żywieniowych ma ogromne znaczenie dla naszego ogólnego samopoczucia. Gdy zdecydujesz się np. na świeże owoce i warzywa zamiast przetworzonej żywności pakowanej tym samym wyświadczasz sobie troskę o zdrowie fizyczne i psychiczne.

Nieświeże jedzenie według Tradycji Ajurwedy może realnie przyczynić się do naszego złego samopoczucia psychicznego powodując uczucie smutku, a nawet lęku i depresji. Z drugiej strony, świeża żywność pobudza nasze zmysły! Doświadczenie gotowania przypomina nam, że jedzenie jest świętem różnorodności pór roku, świętem koloru, tekstury, zapachu oraz boskości. To praktyka koncentracji i zarazem dobra zabawa. Tym powinno być dla nas jedzenie! Codzienną celebracją życia.

Pozytywną zmianę w diecie warto zacząć od czegoś prostego, a jednocześnie eliminującego toksyny z naszego organizmu. Spróbuj przemycić w swojej diecie soczewicę, masło klarowane lub masło ghee i aromatyczne przyprawy poprawiające metabolizm; kurkuma, kminek, koper czy imbir. Dzisiaj proponujemy łatwy przepis na aromatyczną zupę z soczewicy.

Składniki:

1 łyżka masłą ghee

Całe 2 szklanki fasoli mung, namoczone w 4 szklankach wody, przez co najmniej 3 godziny lub na noc

12 filiżanek wody

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki mielonego kminku (nasion)

¼ łyżeczki soli kamiennej (plus/minus więcej, dla smaku)

1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie)

2 łyżeczki kolendry

Metoda:

  1. Podgrzać duży garnek na średnim ogniu, dodać masło ghee, a następnie dodać wstępnie namoczone i odsączone fasole mung. Podsmażyć aż soczewica się zabrązowi i nabierze lekkiego aromatu.
  2. Dodać 12 szklanek wody i gotować, aż soczewica się w pełni udusi i poszczególne ziarna soczewicy zaczynają tracić zwartą konsystencję, od 30 do 40 minut lub dłużej, jeśli jest to wymagane.
  3. Dodać pieprz, imbir, kminek i sól. Duś dalej do uzyskania owsiankowej konsystencji.
  4. Dodać sok z limonki i udekorować danie kolendrą. Spożywać zanim wystygnie lub na zimno jako dodatek do innych potraw.

 

Smacznego!


No Comments

Post a Comment