Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 9 najlepszych produktów joga diety
22241
post-template-default,single,single-post,postid-22241,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

9 najlepszych produktów joga diety


Ostatnio pisaliśmy o 9 powodach, dla których warto rozpocząć ćwiczenia jogi.

Same ćwiczenia to nie wszystko. Wysiłkowi fizycznemu powinna towarzyszyć specjalna dieta, bogata w konkretne wartości odżywcze, witaminy i minerały. Postanowiliśmy przedstawić Wam listę 9 produktów, które warto uwzględnić w swojej joga diecie.

  1. Gruszki

Są źródłem dużych ilości błonnika, a więc warto spożywać te soczyste owoce, zapewniając prawidłową pracę naszego układu pokarmowego (będziemy czuć się lżejsi). Dodatkowo gruszki są bogate we fruktozę i sacharozę, które dają natychmiastowy zastrzyk energii na zbliżające się zajęcia jogi.

  1. Pełne ziarna

Godzinę lub dwie przed zajęciami jogi, powinniśmy spożywać produkty bogate w węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Idealnym rozwiązaniem jest posiłek z pełnoziarnistym chlebem lub z mieszanką ziaren w każdej innej postaci.

  1. Banany

Banany są doskonałym źródłem węglowodanów przyswajalnych, które łatwo konwertować na paliwo do treningu. W owocu tym znajdują się również duże pokłady potasu, dzięki którym unikniemy skurczów podczas ćwiczeń. Warto zaznaczyć, że w wyniku pocenia się tracimy potas z organizmu, więc jego ciągłe dostarczanie jest konieczne.

  1. Tofu

Tofu wykonane ze zsiadłego mleka sojowego jest doskonałym źródłem białka wegańskiego, jak również doskonałym źródłem żelaza, wapnia i witaminy E. Tofu zawiera również izoflawony, które pomagają obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), lub złego cholesterolu w organizmie, a to z kolei może poprawić układ krążenia.

  1. Owoc chlebowca (jackfruit)

Owoc chlebowca jest doskonałym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy, które mogą wzmocnić układ odpornościowy, chroniąc organizm przed pospolitymi chorobami, takimi jak kaszel, przeziębienie i grypa. Dzięki temu będziemy mogli w pełni korzystać z zajęć jogi i regularnie ją praktykować.

O owocu chlebowca pisaliśmy w artykule:

7 zdrowotnych właściwości Jackfruit’a (Owocu Chlebowca) – Przepis na zdrowie!

  1. Zielone warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, kapusta, rukola i szpinak są doskonałym źródłem białka, żelaza, wapnia i błonnika, dzięki czemu pomagają alkalizować krew. Są również dobrym źródłem witamin z grupy B, więc należy uwzględnić je w smoothie lub sałatce po treningu.

  1. Pekany

Ten słodki w smaku orzech jest bogaty w witaminy z grupy B, takie jak B1 i B6, które pomagają naszemu ciału na konwersję żywności w energię. Pekany zawierają również antyoksydanty i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które według badań pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych.

  1. Buraki

Azotany w burakach powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, dzięki czemu tlen z łatwością rozprowadzany jest po naszym organizmie. Z kolei, kwas mlekowy w mniejszym stopniu odkłada się w mięśniach (nagromadzenie kwasu mlekowego w mięśniach jest przyczyną zakwasów). Warto jeść buraki po zajęciach jogi, dzięki czemu zmniejszymy ból i uczucie zmęczenia.

  1. Arbuz

Arbuz w około 90% składa się z wody, dzięki czemu jest on idealnym owocem na „po treningu”. Jego spożycie pomoże organizmowi uzupełnić brakujące płyny po intensywnych zajęciach jogi.

Przygotowując posiłki przed i po ćwiczeniach jogi warto pamiętać o tych 9 naturalnych źródłach wartości odżywczych, które pozwolą na utrzymanie gospodarki naszego ciała w równowadze oraz czerpanie korzyści z jogi. Smacznego!


No Comments

Post a Comment