Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 9 najciekawszych faktów o koreańskiej kulturze herbaty
Jak w każdej tematyce istnieje wiele faktów i mitów, my postanowiliśmy przyjrzeć się kulturze spożywania herbaty w Korei. Jakie były początki ceremonialnego picia herbaty? Kto ja wprowadził do tego kraju? Wybraliśmy 9 najciekawszych faktów i opisaliśmy je. Zaczynajmy!
Dynastia koreańska, ceremonia herbaty, oczyszczenie ducha, oczyszczenie ciała, wewnętrzne oczyszczenie
22330
post-template-default,single,single-post,postid-22330,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

9 interesujących faktów na temat koreańskiej herbacianej kultury


Każda kuchnia ma swój własny zestaw unikatowych napojów do zaoferowania. W Korei jednak przygotowanie herbaty do picia nie skupia się na napoju samym w sobie, a na doświadczeniu, które towarzyszy całemu procesowi parzenia. Wspomniane doświadczenie oddziałuje na wszystkie 5 zmysłów człowieka.

Kultura picia herbaty została zaabsorbowana przez Koreę w czasie dynastii Silla (57 r.p.n.e. – 668 r.n.e.) i od tego czasu po dziś dzień przygotowanie, jak i spożywanie herbaty jest ceremonią, która ma duże znaczenie w życiu każdego Koreańczyka.

Dzisiaj postanowiliśmy przekazać Wam 9 najciekawszych naszym zdaniem faktów dotyczących koreańskiej herbacianej kultury. Zaczynajmy!

  1. W Korei i innych krajach Azji Południowo-Wschodniej, ceremonia herbaciana jest praktykowana w celu osiągnięcia harmonii człowieka z naturą oraz otwarcia umysłu i uwolnienia go od zbędnych informacji (tzw. oświecenie umysłu).
  2. W okresie panowania dynastii Koryo (X do XIV w.) w Korei, herbata odegrała ważną rolę w aspekcie kultury, poezji, dramatu, sztuki i piosenki. Była ona jednym z najczęściej przedstawianych motywów w ówczesnych czasach.
  3. Koreańscy buddyści wykorzystują ceremonię picia herbaty w celu osiągania duchowego przebudzenia i oczyszczenia, podczas medytacji.
  4. Pojawienie się herbaty w Korei zapoczątkowało nowy zwyczaj, który stał się bardzo popularny. Z tego powodu wzrosło zapotrzebowanie na naczynia niezbędne podczas ceremonii. Koreańscy garncarze byli zmuszani do ciężkiej pracy, jaką było wykonywanie wysokiej jakości czarek, które uważane są obecnie za bezcenne skarby.
  5. Korea zawdzięcza dziedzictwo herbaty buddyjskim mnichom, którzy podróżowali po całym świecie, aby nauczać o korzyściach duchowych medytacji oraz ceremonialnego spożywania napojów herbacianych.
  6. Ceremonia picia herbaty obraca się wokół dwóch zasad Wabi i Sabi, które w połączeniu ze sobą mają na celu osiągnięcie powściągliwości, wyciszenia oraz nostalgii, dając tym samym wewnętrzną i zewnętrzną równowagę.
  7. Wabi reprezentuje wewnętrzne, czy duchowe doświadczenia ludzkiego życia, które wskazują spokój, pokorę i prostotę.
  8. Sabi, z drugiej strony traktuje o sferze zewnętrznej, czyli niedoskonałości życia, a także oryginalnej naturze rzeczy.
  9. W koreańskiej kulturze spożywanie herbaty i miłość do niej miały swoje wzloty i upadki. Podczas panowania dynastii Joseon odeszła ona do lamusa i dopiero po prawie sześciu stuleciach (XX w.) wróciła do łask dzięki Japończykom. Zakorzenione zamiłowanie do herbaty, nigdy jednak nie osiągnęło rozmiarów do tych, z czasów przed XIV w.

Faktów dotyczących kultury picia herbaty jest wiele, mitów jeszcze więcej, ale jedno jest pewne – herbata od lat pozwala najstarszym kulturom osiągać oczyszczenie wewnętrzne i zewnętrzne, zapewniając zdrowsze życie pełne energii. Warto wziąć przykład ze starszych kultur i w swojej codzienności poświęcić chwilę, uraczoną kubkiem herbaty, na przemyślenia i wyciszenie.


No Comments

Post a Comment