Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 8 udowodnionych naukowo korzyści zdrowotnych ananasa
Ananas, czyli egzotyczny owoc, który znany jest nam już od wielu lat jest niesamowitym darem natury, który kryje w sobie potężne ilości wartościowych związków odżywczych. Słynie z tego, że bogaty jest w bromelinę, której obszar działania jest bardzo szeroki, a co najważniejsze, korzystnie wpływa na nasz organizm i zwalcza wiele chorób.
ananas, bromelina, rak, nowotwór, plemniki, sok ananasowy
22624
post-template-default,single,single-post,postid-22624,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

8 udowodnionych naukowo korzyści zdrowotnych owocu ananasa


Ananas jest tropikalnym owocem, bogatym w wiele składników odżywczych, które zapewniają mnóstwo korzyści zdrowotnych. Dodatkowo ananas jest owocem niskokalorycznym. Jest powszechnie stosowany na całym świecie, jako naturalny środek do leczenia wielu dolegliwości, począwszy od niestrawności, do używania go jako naturalnego lekarstwa na alergie.

Oprócz przeciwutleniaczy, które zapobiegają powstawaniu chorób, korzyści płynące z ananasów spowodowane są wysoką zawartością witaminy C, witaminy B1, potasu i manganu.

Ananas jest wypełniony roślinnymi substancjami odżywczymi, które działają tak dobrze, jak wiele leków, mających na celu zmniejszenie objawów niektórych najczęstszych chorób i stanów, powszechnie dziś spotykanych. Zalety ananasów obejmują ochronę przed chorobami sercowo-naczyniowymi, poprawę płodności, zmniejszenie stanów zapalnych i nie tylko. Oprócz wielu korzyści zdrowotnych ananas ma swój charakterystyczny i niepowtarzalny smak, co wykorzystywane jest na całym Świecie.

Linki do badań naukowych w języku angielskim znajdziecie w nawiasach, klikając na poszczególne cyfry.

Korzyści zdrowotne ananasa

  1. Bogate źródło witaminy C

Zawartość witaminy C w ananasie stanowi aż 131 procent dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na ten składnik odżywczy. Witamina C jest powszechnie stosowana w celu zminimalizowania kaszlu, przeziębienia i objawów grypy. Witamina C to witamina rozpuszczalna w wodzie, która odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia tkanki łącznej organizmu, a także działa jako przeciwutleniacz.

Jako przeciwutleniacz ma zdolność syntezy kolagenu, który jest głównym białkiem w organizmie odpowiedzialnym za utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych i narządów. Witamina C, która znajduje się w ananasie, może również pomóc w problemach ze skórą, takich jak oparzenia słoneczne lub wysuszona i podrażniona skóra. (1)

  1. Bogate źródło błonnika

Owoce o wysokiej zawartości błonnika mogą zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego. Błonnik może również obniżyć poziom glukozy we krwi oraz zmniejszyć ryzyko chorób takich jak udar mózgu, nadciśnienie, otyłość, czy choroba niedokrwienna serca. (2)

Ze względu na dużą zawartość błonnika, kolejną zaletą ananasów jest to, że może on pomóc zapobiegać zaparciom i wspomagać pracę układu pokarmowego.

  1. Poprawia płodność

Badania wykazują, że spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze może zapobiegać niepłodności. Ponieważ wolne rodniki mogą uszkadzać układ rozrodczy, produkty o dużej aktywności przeciwutleniającej, takie jak ananasy, które walczą z tymi wolnymi rodnikami, są zalecane dla osób, które starają się o dziecko.

Przeciwutleniacze zawarte w ananasie, takie jak witamina C, beta-karoten i inne witaminy oraz minerały, które są w nim obecne, w tym miedź, wpływają na płodność mężczyzn i kobiet. Wykazano, że przeciwutleniacze przyczyniają się do zwiększenia przepływu krwi i przywrócenia prawidłowego tworzenia tkanki w narządach płciowych, a także mogą przyczynić się do zwiększenia liczby plemników. (3, 4)

Ananas bogaty jest w bromelinę, która może zapobiegać krzepnięciu krwi. Ten egzotyczny owoc jest odpowiedzią natury dla osób przyjmujących aspirynę w celu zmniejszenia ryzyka zawału serca. Wykazano, że bromelina zatrzymuje płytki krwi przed sklejeniem się lub powiększaniem przy ścianach naczyń krwionośnych, co może być powodem zawału serca, jak i udaru mózgu.

  1. Chroni przed chorobami układu krążenia

Ananas wspiera zdrowie serca dzięki zawartości błonnika, potasu i witaminy C. Badanie wykazało, że sok ananasowy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i może przyczynić się do poprawy trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.

Duże spożycie potasu wiąże się również ze zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu, ochroną przed utratą masy mięśniowej, zachowaniem gęstości mineralnej kości i zmniejszeniem powstawania kamieni nerkowych. (5)

Owoce o wysokiej zawartości potasu mogą również pomóc w obniżaniu ciśnienia krwi. Ananas pomaga zmniejszyć niebezpieczne stany zapalne i przywrócić zdrowe ciśnienie krwi dzięki korzystnym przeciwutleniaczom.

  1. Zapobiega astmie

Beta-karoten znajdujący się w żywności roślinnej, takiej jak ananas, pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia astmy. Toksyny, złe odżywianie, zanieczyszczenie organizmu, nadużywanie antybiotyków i stres odgrywają znaczną rolę w rozwoju astmy. Wszystkie te czynniki powodują zapalenie, ale na szczęście jedną z zalet ananasów jest to, że może zapobiegać astmie dzięki swoim zdolnościom detoksykacyjnym.

  1. Wspomaga zdrowie psychiczne

Inną zaletą ananasa jest to, że poprawia nastrój i pomaga walczyć z depresją oraz lękami. Ananas jest dobrym źródłem aminokwasowego tryptofanu, który jest używany przez organizm do produkcji wystarczającej ilości serotoniny, jednego z naszych głównych „hormonów szczęścia”. Dostarczając odpowiednią ilość tego aminokwasu, oprócz innych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, stymulujemy nasz system neurologiczny i pobudzamy organizm do produkcji „hormonów szczęścia”.

  1. Pomaga zwalczać nowotwory

W 2007 r. Naukowcy opublikowali przełomowy artykuł w „Plant Medical Journal” dotyczący bromelainy zawartej w ananasach, która okazała się o wiele bardziej skuteczna niż tradycyjna chemioterapia stosowana w leczeniu raka.

W badaniach na leczeniu raka u zwierząt stwierdzono, że bromelina jest bardziej skuteczna niż 5-fluoracyl (5-FU) w porównaniu z grupą kontrolną nieleczoną. 5-FU jest stosowany w leczeniu raka od ponad 40 lat, ale głównym problemem jest to, że zabija lub nieodwracalnie uszkadza chore i zdrowe komórki oraz tkanki.

Bromelina była nie tylko skuteczniejsza, ale także wielokrotnie bezpieczniejsza niż 5-FU. Związki naturalne, takie jak bromelina, mają selektywną cytotoksyczność i są w stanie zabijać komórki nowotworowe w procesie apoptozy, pozostawiając zdrowe komórki niezagrożonymi. (6)

  1. Zmniejsza stany zapalne

Badanie przeprowadzone na 100 myszach cierpiących na zapalenie jelita grubego, wykazało, że długotrwałe uzupełnienie diety świeżym lub niepasteryzowanym sokiem ananasowym z aktywnymi enzymami bromelainowymi jest bezpieczne i skutecznie zmniejsza nasilenie zapalenia. (7)

Przeprowadzono również inne badanie u pacjentów cierpiących na zapalenie zatok przynosowych, które mogło być wywołane infekcją, alergią lub problemem autoimmunologicznym. Badanie wykazało, że bromelina znaleziona w ananasie spowodowała znacznie szybsze wyzdrowienie niż standardowa terapia. (8)


No Comments

Post a Comment