Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 7 zimowych herbat, które wzmocnią Twój organizm
Nadchodzi zima, a wraz z nią przeziębienia i grypa, dlatego dziś postanowiliśmy przedstawić Wam kilka herbat, które pozwolą na zachowanie zdrowego ciała i ducha w tym ciężkim dla naszego organizmu okresie. Oprócz swojego działania prozdrowotnego, herbaty rozgrzeją nas w zimowe chłodne wieczory. Smakujcie!
Herbata ziołowa, Herbata zimowa, Herbata imbirowa, Herbata zeń-szeń, Herbata kurkuma, Zimowe ocieplenie, Grypa, Kaszel, Przeziębienie
22306
post-template-default,single,single-post,postid-22306,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

7 zimowych herbat ziołowych, które wzmocnią Twój organizm


Zgodnie z kalendarzem nie przywitaliśmy jeszcze zimy, jednak za oknami mieliśmy okazję widzieć już śnieg. Raz jest, a za chwilę go nie ma, w związku z czym mamy do czynienia z ujemnymi i dodatnimi temperaturami naprzemiennie. Właśnie taka pogoda, sprzyja powstawaniu wielu różnych chorób w naszym organizmie. Z tego powodu postanowiliśmy przedstawić wam kilka zimowych, ziołowych herbat, które pozwolą wzmocnić odporność naszego układu i jednocześnie ogrzać się w chłodniejsze dni.

  1. Herbata z imbirem

O imbirze i jego właściwościach leczniczych pisaliśmy już w artykule:

6 właściwości leczniczych imbiru

Przygotowanie wywaru z imbiru jest bardzo proste. Wystarczy zalać gorącą wodą świeży imbir i parzyć przez 15 minut, a następnie przejść do degustacji. Można wykorzystać go w połączeniu z zaparzoną herbatą, której imbir doda korzennego aromatu. W okresie zimowym najlepiej sprawdzi się herbata czarna, która dodatkowo rozgrzeje nasze ciało.

  1. Herbata z trawą cytrynową

Trawa cytrynowa zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Przygotowana herbata na bazie tej rośliny stosowana jest na całym świecie w celu poprawienia trawienia, obniżenia ciśnienia krwi i zwalczania bakterii. Przygotowanie wywaru polega tak, jak w przypadku imbiru, na parzeniu gorącą wodą przez 15 minut.

  1. Złote mleko

Złote mleko jest idealnym lekarstwem na kaszel i grypę, które w okresie zimowym otaczają nas z każdej strony. Aby przygotować złote mleko, wystarczy połączyć 1 szklankę mleka kokosowego, 1 łyżeczkę kurkumy i 1 łyżeczkę startego suszonego imbiru, doprawiając wszystko odrobiną pieprzu. Na koniec mieszaninę podgrzać przez około 5 minut, odcedzić i gotowe! Jeśli chcemy posłodzić nasz napój, idealnie sprawdzi się tutaj miód.

  1. Herbata matcha

Matcha posiada wiele zalet, ale co najważniejsze jest bardzo silnym przeciwutleniaczem (matcha jest bogatym źródłem katechin, czyli najsilniejszych przeciwutleniaczy), działając przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. O wszystkich właściwościach  matchy i sposobie jej przygotowania pisaliśmy już w artykule:

7 zalet matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty.

  1. Herbata z mięty

Od dawna wykorzystujemy wywar z mięty jako środek na bóle brzucha. Zazwyczaj sięgamy jednak po miętę w torebkach, ale liście mięty są dostępne dzisiaj w każdym większym sklepie spożywczym. Wywar ze świeżych liści smakuje inaczej, jest bardziej intensywny a smak wyrazisty. Przygotowanie jest bardzo proste, ponieważ wystarczy zalać kilka liści (w zależności od wielkości) gorącą wodą i odczekać 10 – 15 minut. Tak przygotowany napar, możemy również doprawić miodem lub innymi dodatkami.

  1. Herbata z cynamonu

Cynamon posiada wiele korzyści zdrowotnych. Zimą, napar przyrządzony na bazie cynamonu pozwoli poprawić krążenie krwi, obniżyć poziom cholesterolu i zwalczać stany zapalne. Aby przygotować wywar, należy zagotować wodę w garnuszku (pół litra wody) i mieszając wsypywać 4 łyżeczki cynamonu. Gotować przez 10 – 15 minut. Po ostudzeniu na dnie powstanie osad, który należy odcedzić i spożywać wyłącznie napar.

  1. Herbata z żeń – szenia

O herbacie z żeń – szenia ostatnio pisaliśmy, dlatego sposób przygotowania tej herbaty i jej prozdrowotny wpływ na nasze zdrowie znajdziecie w poniższym artykule:

Herbata z żeń-szenia – przepis i właściwości lecznicze.

Smacznego !


No Comments

Post a Comment