Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Zdrowotne właściwości jagód goji
Poznaj lecznicze właściwości jagód goji. Dowiedz się, jak dzięki jagodom goji dostać energetycznego kopa oraz wzmocnić i oczyścić organizm.
jagody, goji, energia, zdrowa skóra
21963
post-template-default,single,single-post,postid-21963,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

7 zdrowotnych właściwości jagód goji


Pierwsze wzmianki o jagodach goji pochodzą z Chin, gdzie ich zdrowotne właściwości wykorzystywane są od przynajmniej 1700 lat. To wystarczający argument aby zainteresować się nimi bardziej i rozważyć wprowadzenie ich do codziennej diety. Wśród tych najważniejszych warto wymienić następujące działania:

  1. Podtrzymują energię i dobry nastrój

Według badań z Journal of Alternative and Complimentary Medicine, regularne picie soku z jagód goji może pomóc zwiększyć poziom energii, dobry nastrój i poprawić zdrowie układu pokarmowego.

  1. Utrzymują zdrową skórę

Podobnie jak inne jagody, jagody goji są naładowane beta-karotenem, który pomaga zachować zdrową skórę oraz działa jako naturalny środek leczniczy na raka skóry.

  1. Dbają o zdrowie oczu

Korzyści jagód goji to między innymi zdolność do ochrony oczu przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak zwyrodnienie plamki żółtej, które jest główną przyczyną ślepoty u osób starszych. Dodatkowo, jagody goji są korzystne dla wzroku ze względu na ich wysoki poziom przeciwutleniaczy (zwłaszcza zeaksantyny), które mogą pomóc zatrzymać obrażenia wywołane ekspozycją na światło UV, wolne rodniki i inne rodzaje stresu oksydacyjnego.

  1. Pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi

Szczególnie przydatną właściwością jagód goji dla osób cierpiących na cukrzycę, jest pomoc w kontrolowaniu uwalniania cukru do krwi, co zapobiega skokom i spadkom wywołanym problemami z równoważeniem poziomu glukozy.

  1. Oczyszczają wątrobę

Uważa się, że jagody goji chronią wątrobę, przez co są stosowane wraz z innymi tradycyjnymi ziołami, takimi jak lukrecja, lakownica żółtawa, gynostemna i pentaphylla w wielu mieszankach oczyszczających wątrobę. Jest to jeden z powodów, dla których są one powszechnie stosowane jako środek wzmacniający dodawany do zup oraz do słodkich lub słonych kaszek dla ludzi chorych.

  1. Zapewniają wysoki poziom przeciwutleniaczy i składników odżywczych

Podobnie jak większość jagód, jagody goji są doskonałym źródłem antyoksydantów, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronią organizm przed częstymi zapaleniami gdyż zwalczają wolne rodniki.

  1. Zwiększają płodność

Zgodnie z tradycją, w opinii powszechnej Chińczyków panuje przekonanie, że jedzenie jagód goji przynosi korzyści układowi rozrodczemu i zapewnia zwiększoną płodność. Uważa się, że jagody goji zwiększają liczbę i żywotność plemników.


2 komentarze

Post a Comment