Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 7 zalet matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty
Matcha w kulturze zachodniej jest jeszcze mało rozpowszechnioną herbatą. W kulturach azjatyckich matcha jest dobrze znana wszystkim. Matcha powstaje w Japonii, gdzie od 1000 lat tradycja produkcji matchy nie zmieniła się. Działanie matchy na nasz organizm jest pozytywne i lecznicze, ponieważ napar przyrządzany z tej herbaty jest bogaty w duże ilości prozdrowotnych składników.
Matcha, Herbata, Green powder, Odchudzanie, Fit, Antyoksydant, Przeciwutleniacz, Cholesterol, LDL, HDL
21806
post-template-default,single,single-post,postid-21806,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

7 ZALET MATCHY, CZYLI SPROSZKOWANEJ ZIELONEJ HERBATY


Matcha w dosłownym tłumaczeniu oznacza „herbatę w proszku”. Sama w sobie jest sproszkowaną zieloną herbatą organiczną, uprawianą w Japonii. Pomimo faktu, iż należy do gatunku herbat zielonych, jest jedyną w swoim rodzaju pod względem właściwości zdrowotnych i sposobu parzenia, a swoją unikalność zawdzięcza szczególnemu traktowaniu liści w okresie wzrostu.

Herbata matcha jest integralną częścią buddyjskiego Zen od 1000 lat. Początkowo uprawy tej herbaty prowadzono wyłącznie na przyklasztornych plantacjach, które były objęte ścisłą tajemnicą. Dziś w tradycji japońskiej matcha wykorzystywana jest głównie do ceremonii cha-no-yu (droga herbaty).

Produkcja herbaty matcha

Proces przygotowania liści do parzenia różni się znacznie od innych. Przed zbiorami, krzewy herbaciane chroni się w cieniu przy użyciu specjalnych bambusowych konstrukcji, na które rozwieszane są maty bambusowe. W ten sposób ogranicza się dopływ światła do herbaty. Dzięki temu zabiegowi, liście wytwarzają większe ilości aminokwasów, co skutkuje bardziej aromatycznym i słodszym naparem. Tak otrzymana herbata tencha stanowi bazę wyjściową do produkcji matchy. Następnie otrzymane w ten sposób liście, mieli się na proszek przy użyciu kamieni granitowych.

Właściwości zdrowotne matchy

Sproszkowana forma herbaty powoduje, iż konsumujemy całe jej liście, dzięki czemu nasz organizm przyjmuje większą dawkę składników odżywczych, niż w przypadku picia naparu z pełnych liści. Wysokiej jakości herbata wykorzystywana jest do ceremonii, natomiast herbata z późniejszych zbiorów może być wykorzystywana do wypieków, czy przyrządzania wszelkiego rodzaju napojów. Dzięki temu prozdrowotne składniki matchy możemy przyjmować pod różnymi postaciami. Spożywanie napoju z matchy ma zbawienny wpływ na nasz organizm.

  1. Jest silnym antyoksydantem
    Antyoksydanty mają za zadanie zwalczanie wolnych rodników, które powodują starzenie się organizmu. Wiele innych herbat, czy warzyw (głównie zielonych) jest źródłem przeciwutleniaczy, jednak matcha posiada ich największe stężenie. Wartość dla matchy w skali ORAC (Zdolności Absorpcji Rodników Tlenu) wynosi 1573 TE/g. Dla porównania Jagody Goji 253 TE/g.
  2. Zapobiega niebezpiecznym chorobom
    Matcha jest bogatym źródłem katechin, które jako najsilniejsze z utleniaczy, mają leczniczy wpływ na organizm. Katechiny zmniejszają ryzyko miażdżycy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.
  3. Relaksuje
    Od 1000 lat do dziś matcha wykorzystywana jest przez mnichów w celu osiągnięcia spokoju i otwartości umysłu. Dzieje się tak za sprawą aminokwasu L-teaniny, która wpływając na nasz mózg, powoduje uczucie relaksu.
  4. Poprawia pamięć i koncentrację
    L-teanina powoduje wytwarzanie dopaminy i serotoniny w naszym organizmie, dzięki czemu koncentracja i zapamiętywanie staje się łatwiejsze.
  5. Wspomaga odchudzanie
    Matcha przyspiesza metabolizm naszego organizmu do tego stopnia, że spalanie tłuszczu zachodzi 4 – krotnie szybciej. Jako jeden z niewielu naturalnych darów natury powoduje taki efekt przy braku skutków ubocznych.
  6. Oczyszcza
    Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu (zielonego barwnika liści), mięśnie gładkie zostają rozluźnione, a toksyny i zalegające substancje w organizmie zostają wydalone.
  7. Obniża cholesterol

Według badania American Journal of Clinical Nutrition (2011) przeprowadzonego na grupie osób, spożywanie matchy obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa dobrego cholesterolu HDL.

Ponieważ sposób przygotowania matchy, nie polega tylko na zalaniu wodą, proces parzenia oraz inne zastosowania tej herbaty opiszemy w następnych artykułach.


No Comments

Post a Comment