Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 6 właściwości zdrowotnych cytrusów
Skorzystaj z sezonu na cytrusy i włącz je do swojej diety! Dowiedz się, w jaki sposób mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie!
cytrusy, właściwości, pomarańcze, mandarynki, cytryny
22383
post-template-default,single,single-post,postid-22383,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

6 właściwości zdrowotnych cytrusów


Koniec stycznia to środek sezonu na cytrusy. Owoce takie jak cytryny, pomarańcze, mandarynki, czy grejpfruty, bogate w witaminę C, flawonoidy i substancje mineralne, mogą nam pomóc w zapobieganiu wielu chorobom. Oto 6 właściwości zdrowotnych cytrusów, które mogą zmienić twoje zdrowie i samopoczucie:

1. Hamują proces przybierania na wadze

Badanie z 2011 przeprowadzone na Western University w Londynie, Ont., pokazują że nobiletin, flawonoid zawarty w mandarynkach, pomaga zapobiegać otyłości i chroni przed cukrzycą typu 2. Badanie zostało przeprowadzone na myszach, których dieta zawierała duże ilości tłuszczu i cukrów prostych. Pierwsza grupa stała się otyła, a druga, karmiona tą samą dietą ale z dodatkiem nobiletinu, przybierała na wadze normalnie i nie wykazywała żadnych zmian stężenia glukozy i insuliny.

2. Zmniejszają ryzyko udaru

Badania opublikowane w 2012 roku w Stroke – czasopiśmie American Heart Association, badające nawyki żywieniowe prawie 70 000 kobiet na przestrzeni 14 lat. Okazało się, że kobiety, których dieta zawierała najwięcej flawonoidów – zawartych głównie w pomarańczach, grejpfrutach i sokach tych owoców, miały o 19 procent niższe ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi związanych z udarem od tych, które spożywały ich najmniej.

3. Pomagają zapobiegać nowotworom

W badaniu opublikowanym w Journal of Biomedicine and Biotechnology w 2012 roku japońscy naukowcy wykorzystali badania na zwierzętach w celu ustalenia, czy miąższ i sok z mandarynki Satsuma utrudnia rozwój raka. Wykazały one, że beta-kryptoksantyna i hesperydyna obecne w tych mandarynkach, hamowały wzrost nowotworów w tkankach języka, płuc i okrężnicy.

4. Poprawiają wzrok

Witamina C jest silnym antyoksydantem, który hamuje szkody spowodowane przez rodniki. Naukowcy z Oregon Health & Science University wykazali, że siatkówka oka potrzebuje witaminy C  do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych, a tym samym do utrzymania dobrego wzroku.

5. Umożliwiają mniejsze dawkowanie niektórych leków

Badanie kliniczne przeprowadzone na Uniwersytecie Chicagowskim w 2012 wykazało, że szklanka soku grejpfrutowego na dobę, pita w trakcie kuracji lekiem przeciwnowotworowym sirolimus, zapewnia trzykrotne korzyści z przyjmowania leku, spowodowane spowolnieniem metabolizmu leku. Oznacza to, że pacjenci mogą być w stanie przyjmować niższe dawki tego leku, zmniejszając efekty uboczne i koszty. Uwaga! grejpfrut i niektóre inne owoce cytrusowe mogą oddziaływać niekorzystnie z wieloma lekami.

6. Redukują stres

Japońskie badania wykazały, że linalol, aromatyczny związek znajdujący się w cytrynach (oraz np. w mango, czy lawendzie), zmienił biochemię krwi i aktywność genów, zmniejszając poziom stresu u szczurów w warunkach stresowych. Inhalacja linalolu obniżyła aktywność ponad 100 genów, które zwykle są bardziej aktywne w warunkach stresowych.


No Comments

Post a Comment