Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Właściwości lecznicze imbiru
Jakie dolegliwości zdrowotne możesz wyleczyć przy pomocy imbiru? Poznaj 6 właściwości leczniczych imbiru, które być może pomogą Ci w codziennym życiu! Dowiedz się, jak może on wpływać na twoje zdrowie i samopoczucie.
imbir, mdłości, niestrawność, bóle menstruacyjne, cholesterol, stawy, zdrowie
21843
post-template-default,single,single-post,postid-21843,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

6 właściwości leczniczych imbiru


Imbir jest jedną z najzdrowszych (i najsmaczniejszych) przypraw na świecie. Jest naładowany substancjami odżywczymi i związkami bioaktywnymi, które przynoszą ogromne korzyści dla ciała i mózgu.

Oto 6 korzyści zdrowotnych z jedzenia imbiru, które są poparte badaniami naukowymi:

  1. Imbir może leczyć mdłości

Imbir jest najbardziej skuteczny, w leczeniu mdłości związanych z ciążą. Zgodnie z 12 badaniami, które obejmowały łącznie 1,278 kobiet w ciąży, 1,1-1,5 g imbiru może znacznie zmniejszyć objawy mdłości. Co więcej, imbir łagodzi mdłości i wymioty po zabiegach medycznych oraz u pacjentów poddawanych chemioterapii.

Chociaż imbir jest uważany za bezpieczny, należy skonsultować się z lekarzem przed konsumpcją dużych jego ilości, jeśli jesteś w ciąży.

  1. Imbir może zmniejszyć zakwasy

Imbir okazał się skuteczny przeciwko bólowi wywołanemu wysiłkiem fizycznym. W jednym z badań, spożywanie 2 gramów imbiru dziennie przez 11 dni, znacznie zmniejsza zakwasy u osób wykonujących ćwiczenia fizyczne.

  1. Imbir w proszku może znacznie zmniejszyć bóle menstruacyjne

Jednym z tradycyjnych zastosowań imbiru jest łagodzenie bólu, w tym bólu menstruacyjnego. W jednym z badań 150 kobietom polecono brać 1 gram sproszkowanego imbiru dziennie, przez pierwsze 3 dni miesiączki. Imbirowi udało się zmniejszyć ból z taką samą skutecznością jak kwasowi mefenamowemu i ibuprofenowi.

  1. Imbir może pomóc w leczeniu przewlekłej niestrawności

Wykazano skuteczność imbiru w przyspieszaniu opróżniania żołądka u osób z tym stanem. Po zjedzeniu zupy, imbir skracał czas potrzebny do opróżnienia żołądka z 16 do 12 minut. W badaniu z udziałem 24 zdrowych osób, 1,2 g sproszkowanego imbiru przed posiłkiem przyspieszało opróżnianie żołądka o 50%.

  1. Właściwości przeciwzapalne imbiru mogą pomóc z chorobą zwyrodnieniową stawów

W kontrolowanym badaniu 247 osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego osoby, które wzięły ekstrakt z imbiru, odczuwały mniejszy ból i potrzebowały mniej leków przeciwbólowych.

  1. Imbir może obniżyć poziom cholesterolu

Wysoki poziom lipoprotein niskiej gęstości LDL („złego” cholesterolu) jest związany ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca. Twoja dieta ma silny wpływ na ich poziom w organizmie. W badaniu przeprowadzonym na szczurach z niedoczynnością tarczycy wyciąg z imbiru obniżał poziom cholesterolu LDL w podobnym stopniu jak lek – atorwastatyna.

Imbir można stosować suszony, sproszkowany, w postaci olejku lub soku. Czasami dodaje się go do przetworzonych produktów spożywczych i kosmetyków. Jest on również bardzo częstym składnikiem przepisów kulinarnych. Dowiedz się, jak w prosty sposób skorzystać z leczniczych właściwości imbiru: http://azjatyckamedycyna.pl/napoj-zycia-5-prostych-krokow-do-sprawnego-powrotu-sil-witalnych/

 


No Comments

Post a Comment