Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 5 zdrowotnych właściwości szparagów
Szparagi mogą być zbawienne dla naszego organizmu ze względu na zawartość wielu unikalnych substancji odżywczych wzmacniających zdrowie, które nie są dostępne w innych warzywach.
szparagi, właściwości, witaminy, składniki odżywcze
22679
post-template-default,single,single-post,postid-22679,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

5 zdrowotnych właściwości szparagów – czy znasz je wszystkie?


Często wspominamy o zbawiennym wpływie jedzenia warzyw sezonowych, a właśnie zaczął się sezon na szparagi! Z tej okazji postanowiliśmy przybliżyć Wam garść informacji dzięki którym, mamy nadzieję, zdecydujecie się na wprowadzenie ich do swojej diety. Smacznego😉

  1. Składniki odżywcze

Szparagi są bardzo dobrym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witamin A, C, E i K oraz chromu, czyli minerału, który przyspiesza transport glukozy z krwiobiegu do komórek.

  1. Mogą pomagać w zwalczaniu raka

Ta roślina zielna, wraz z awokado, jarmużem i brukselką jest szczególnie bogatym źródłem glutationu, detoksykującego związku, który pomaga rozbijać substancje rakotwórcze i inne szkodliwe związki, takie jak rodniki. Dzięki temu jedzenie szparagów może pomóc zwalczać niektóre rodzaje raka, takie jak nowotwór kości, piersi, okrężnicy, krtani i płuc.

  1. Bogate źródło przeciwutleniaczy

Szparagi to jedne z najlepiej ocenianych owoców i warzyw pod względem zdolności do neutralizowania szkodliwych dla komórek rodników. Co, według wstępnych badań, może spowolnić proces starzenia się.

  1. Polepszają pracę mózgu

Kolejną właściwością związaną ze spowolnieniem procesu starzenia się jest spowalnianie zaniku funkcji poznawczych. Jak wspomnieliśmy powyżej, szparagi są bogatym źródłem kwasu foliowego, który w połączeniu z witaminą B12 (znajdującą się w rybach, drobiu, mięsie i nabiale) zapobiega upośledzeniu funkcji poznawczych.

  1. Działają moczopędnie

Zawierają wysoki poziom asparaginy, czyli aminokwasu który działa jak naturalny lek moczopędny, a wraz ze zwiększonym oddawaniem moczu organizm pozbywa się nadmiaru soli. Jest to szczególnie korzystne dla osób, u których występuje zatrzymanie wody w organizmie i związane z tym powstawanie obrzęków oraz osób z wysokim ciśnieniem krwi lub innymi chorobami serca.


No Comments

Post a Comment