Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Najważniejsze cechy owocu karamboli - Dlaczego powinna Cię zainteresować?
To fantastyczne jak naturalne leczenie przy pomocy odpowiedniej diety, bogatej w owoce Karamboli mogą zmienić Twoje zdrowie na lepsze! Zdrowe odżywianie to świadomy wybór ludzi którym zależy na utrzymaniu formy na dłużej. Korzystaj z zasobów dostępnych w naturze!
karambola, dieta, odchudzanie, naturalne leczenie, owoce z azji, azjatyckie owoce
21994
post-template-default,single,single-post,postid-21994,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

5 zdrowotnych cech Karamboli – owocu w kształcie gwiazdy!


Karambola (łac. Averrhoa Karambola) to owoc powszechnie występujący na Flipinach, w Indonezjii, Malezji, Indiach, Bangladeszu i Sri Lance. Jego cechą charakterystyczną jest przekrój w kształcie gwiazdy. Cały owoc jest jadalny, łącznie ze skórą. Miąższ jest chrupiący, jędrny i bardzo soczysty. Nie zawiera włókna i ma teksturę o konsystencji zbliżonej do tej, z winogron. Dojrzałe owoce karamboli (nazywanej też z eng. Starfruit) są słodko – cierpkie w smaku. Mają też kwaskowaty posmak. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie wzbogaćcie swoje zdrowe odżywianie o ten egzotyczny przysmak!

Warto zwrócić uwagę na zdrowotne właściwości karamboli, a wśród nich:

  1. Karambola jest idealnym suplementem diety dla osób chcących schudnąć

Wysoka zawartość błonnika i wody oraz niska kaloryczność owocu zapewnią posiłek syty i smaczny. Po konsumpcji owocu odczuwalny jest spadek apetytu. To dobry sposób na zdrowe odchudzanie.

  1. Układ trawienny – wsparcie i regulacja

Owoc pobudza wydzielanie soku żołądkowego, co ułatwia trawienie, zapobiega zaparciom i chroni organizm przed poważniejszymi schorzeniami np. rakiem jelita grubego. Włókno może być też użyteczne przy obniżaniu cholesterolu w tętnicach i naczyniach krwionośnych. Jedna filiżanka soku z karamboli zawiera 4g czystego błonnika!

  1. Jest dobrą alternatywą dla innych źródeł węglowodanów

Ma niski indeks glikemiczny co sprawia, że zawarte w nim cukry są wolniej wchładniane do krwioobiegu, co zmniejsza ryzyko występowania efektu wahania nastroju.

  1. Pomaga utrzymać zdrowe ciśnienie krwi (jedna z metod określana jako naturalne leczenie)

Owoc karamboli bogaty jest w potas oraz cieszy się niską zawartością sodu. Jedna filiżanka soku z karamboli to nawet 176 miligramów potasu! Taka ilość jest dzienną dawką zapotrzebowania na potas każdego człowieka. Dodatkowym walorem ubocznym jest utrzymanie prawidłowego ciśnienia we krwi.

  1. Wpływa na nasz dobre samopoczucie oraz pozwala uporać się z problemami z zaśnięciem

Duża zawartość magnezu to gwarancja spokojnego snu, a także jego jakości. Karambola pomaga także regulować metabolizm i likwiduje nawet bardzo rozległe problemy z bezsennością.


No Comments

Post a Comment