Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Dlaczego warto spożywać grzyby lub ich ekstrakty? Dowiedz się więcej!
Towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat i są wykorzystywane w różnych celach leczniczych. O ich skuteczności działania wiedzieli już nasi Dziadkowie, przyjrzyjmy się bliżej tym fascynującym gatunkom grzybów. To zdumiewające jak wiele z nich ma silne właściwości antyoksydacyjne. Mogą być skutecznym wsparciem w leczeniu nowotworów (raka).
grzyby, zdrowie, dieta, naturalne leki, medycyna ludowa, medycyna chińska, medycyna azjatycka
22236
post-template-default,single,single-post,postid-22236,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

5 grzybów witalnych oraz ich zdrowotne właściwości


Grzyby używane są przez ludzi od tysięcy lat. Znane są nie tylko ze swych właściwości psychodelicznych ale przede wszystkim pełnią funkcję leczniczą. Współczesne badania potwierdzają iż nie bez powodu były one stosowane przez medycynę ludową powszechnie w różnych szerokościach geograficznych – najczęściej jednak w Azji. Przedstawiamy najważniejsze gatunki dla lecznictwa w losowej kolejności:

  1. Chaga

Grzyb Chaga stosowano w medycynie ludowej w Azji oraz Europie Wschodniej przy leczeniu chorób żołądka oraz nowotworów. Te grzyby skutecznie zmniejszą stany zapalne, mają także silne właściwości antyoksydacyjne (bezwzględnie likwidują szkodliwe wolne rodniki). Jakiś czas temu wykazano, że są w stanie zwalczać wirusy. W jednym z badań, ekstrakt bazując na wodzie z grzybem chaga wykazał silną aktywność przeciwwirusową dla zakażeń takich jak grypa. Ten grzyb spożywany regularnie z pewnością pozytywnie wpłynie także na Twój cały system immunologiczny.

  1. Shitake

Na choroby serca oraz obniżenie poziomu cholesterolu we krwi odpowiedź jest jedna – to grzyby Shitake. Oprócz tego podobnie jak wyżej wymieniony gatunek mają silne właściwości antyoksydacyjne.

  1. Himematsutake

To kolejna pozycja skupiona głównie na zwalczaniu i niwelowaniu rozwoju nowotworów. Grzyb zawiera substancję czynną zwaną „blazei” – to ona sprawia, że nawet po 2 dniach od zażycia naturalnego leku komórki nowotworowe obumierają w natychmiastowym tempie.

  1. Hericium Erinaceus / Lion’s mane

W naturze nie ma bardziej skutecznego antidotum na demencję starczą czy utratę pamięci i wsparcie w przypadku chorób Alzhaimera. Aktywne czynniki wzrostu nerwów (NGFs) znajdujących się w tym grzybie mają właściwość regeneracji i ochrony tkanek mózgu. Lecznicze właściwości tego grzyba naukowcy rozszerzają także o możliwości skutecznego leczenia i wsparcia w przypadku depresji czy lęków. Dla zdrowych osób dołączenie lion’s mane do codziennej diety pozwoli zwiększyć koncentrację oraz działać profilaktycznie przeciw wymienionym wyżej schorzeniom.

  1. Reishi

Ponad 20% Europejczyków ma problem z cukrzycą, a wartość ta z pewnością wzrośnie jeśli tendencje żywnościowe nie ulegną zmianie. Badania wykazały, że polisacharydy i triterpeny w ekstraktach z grzybów reishi mają zbawienny wpływ na zmniejszenie ilości magazynowanego tłuszczu i osób które walczą z nadwagą oraz z zmniejszenie ilości cukru we krwi u cukrzyków. Reishi mają możliwość redukcji alfa-glukozydazy, enzymu odpowiedzialnego za rozkład skrobi na cukry proste. Grzyby te wykazują skłonności lecznicze względem nerek oraz przyśpieszają gojenie się ran. W codziennej diecie wpłyną także korzystnie na regulowanie procesów metabolicznych.

Spróbuj już dziś i przekonaj się o leczniczych właściwościach grzybów. Dla wytrwałych i chcących zgłębić temat nieco bardziej – serdecznie rekomendujemy poniższy link:

https://www.youtube.com/watch?v=XI5frPV58tY


2 komentarze
  • gadmed.pl

    9 listopada 2016 at 11:16 Odpowiedz

    Jestem alergikiem i zastanawiam się jak tego typu grzyby zadziałają na mnie i czy mnie nie obsypie.

    • Azjatycka Medycyna

      19 listopada 2016 at 16:13 Odpowiedz

      Nie powinny wystąpić reakcje alergiczne, jeśli dana osoba nie jest uczulona na grzyby. W przypadku wystąpienia niepożądanych reakcji organizmu należałoby zaprzestać stosowania danego grzyba. Najbezpieczniej w tej kwestii byłoby zasięgnąć opinii dietetyka zorientowanego na medycynę naturalną.

Post a Comment