Tradycyjna Azjatycka Medycyna | Charakterystyka kuchni chińskiej
Czym charakteryzuje się kuchnia pekińska, syczuańska, czy szanghajska? Poznaj charakterystykę kuchni chińskiej i jej czterech regionów kulinarnych. Dowiedz się, jakich składników używa się do przygotowania egzotycznych potraw.
kuchnia, chińska, pekińska, syczuańska, kantońska, szanghajska, potrawy
22077
post-template-default,single,single-post,postid-22077,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

4 regiony kulinarne Chin – charakterystyka


Kuchnia Chin jest niezwykle obszerna, tak że nie sposób wymienić wszystkich przepisów, potraw, a nawet składników potrzebnych do ich przygotowania. Jej charakterystyka jest również bardzo zróżnicowana, co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę rozmiar i liczbę ludności tego kraju. Dlatego postaramy się trochę ogarnąć tę tematykę, dokonując podziału na 4 chińskie regiony kulinarne:

 

Północ

Miasta/regiony: Pekin

Używane produkty: wieprzowina, produkty mączne, kapusta

W potocznej opinii północna kuchnia chińska uznawana jest za „najbiedniejszą”z czterech szkół, ze względu na prostotę składników i przygotowania. Chińczycy z północy stawiają na konkretne smaki, używają czosnku, dymki, porów i chili. Wieprzowina i baranina to podstawowe mięsa. Drób, tradycyjnie, był używany tylko przez bogatych lub na specjalne okazje (kurczaki były powszechnie trzymane przez biedotę, ale wykorzystywane dla ich jaj). Potwierdza to z pewnością jedna z najbardziej eleganckich i znanych chińskich potraw, czyli kaczka po pekińsku. Kuchnia pekińska obficie wykorzystuje sól i olej oraz tłuszcz zwierzęcy, który w mroźne zimy dodaje kalorii do diety. Często kisi się również warzywa na zimę, takie jak kapusta, marchew i rzodkiewki. Zamiast ryżu, podstawę posiłków stanowią produkty mączne, takie jak bułki na parze, makaron i pierożki. Wiele z nich spożywanych jest również jako przekąski.

 

Południe

Miasta/regiony: Kanton, Hongkong

Używane produkty: owoce morza, ryż

Jedzenie z południa jest powszechnie uważane za najlepsze w kraju. Kuchnia kantońska zawiera składniki z całych Chin i słynie z owoców morza, zwłaszcza ryb gotowanych na parze i skorupiaków przygotowanych na różne sposoby. Potrawy są prawie zawsze podawane ze świeżo gotowanym ryżem. Przede wszystkim klasyczne gotowanie podkreśla absolutną świeżość składników i właściwą technikę przyrządzenia. Składniki są zazwyczaj przygotowywane i przyprawiane w delikatny sposób, aby wydobyć naturalne smaki żywności. Kuchnia południowa znana jest również ze stosowania zwierząt „egzotycznych”. Podróżników z Europy może szokować wachlarz zwierząt dostępnych na sprzedaż na rynku – psy, koty, węże, żółwie to tylko niektóre z nich.

 

Wschód

Miasta/regiony: Szanghaj

Używane produkty: owoce morza, cukier

Wschodnia kuchnia chińska to przede wszystkim kuchnia słodyczy. Ta szkoła używa cukru, wina i octu, aby zapewnić słodkie i subtelne smaki. Jest na obfita w owoce morza, ze względu na rzekę Jangcy, uchodzącą do oceanu w pobliżu Szanghaju. Zupy są bardzo popularne. Kuchnia szanghajska jest znany ze swojego nietypowych dań złożonych z bułeczek lub pierożków, wypełnionych farszem, który gotując się wraz z nimi tworzy w środku dania świeżą zupę.

 

Zachód

Miasta/regiony: Syczuan

Używane produkty: tofu, ostre papryczki

Jedzenie zachodnich Chin jest bardzo żywe. Z mięs używa się głównie wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Produkty takie jak fasola, czy tofu są także popularne. Kuchnię syczuańską tworzą wyrafinowane i mocno przyprawione dania, często bardzo pikantne . Czerwone papryczki pojawiają się w wielu potrawach, znanych ze swojego „otępiającego” smaku.

 


No Comments

Post a Comment