Tradycyjna Azjatycka Medycyna | 3 przepisy na smaczne i zdrowe letnie desery z zieloną herbatą
Matcha od wieków pita jest w kulturze japońskiej. W dzisiejszych czasach każdy z nas ma do niej dostęp. Dzięki temu spożywa się ją nie tylko podczas specjalnej ceremonii praktykowanej przez Japończyków, ale również wykorzystuje się ją w celu przygotowania wielu słodkich jak i orzeźwiających deserów. Przedstawiamy 3 przepisy, które pozwolą nam przeżyć pierwsze przygody z tą zdrową zieloną herbatą.
Matcha, Green Tea, Zielona Herbata, Desery, Przekąski, Napoje, Smoothie Matcha
21832
post-template-default,single,single-post,postid-21832,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.8.1,vc_responsive

3 przepisy na zdrowe desery z dodatkiem matchy


W ostatnim czasie pisaliśmy o japońskiej herbacie Matcha i jej prozdrowotnych właściwościach.

7 ZALET MATCHY, CZYLI SPROSZKOWANEJ ZIELONEJ HERBATY

Matcha pita w czystej postaci jest napojem spożywanym głównie w Japonii, a jej przygotowanie odbywało się niegdyś wyłącznie podczas specjalnej ceremonii. W dzisiejszych czasach, kiedy ta sproszkowana herbata stała się ogólnodostępna (choć nie tak łatwo znaleźć sklep, w którym możemy ją nabyć), herbatę tę spożywa się w zaciszach domowych oraz wykorzystuje się do przyrządzania zdrowych i smacznych napojów czy przekąsek.

PRZEPISY Z WYKORZYSTANIEM MATCHY

  1. Smoothie Wanilia, Banan, Matcha
    Czas przygotowania: 5 minut
    Składniki:
    1 szklanka niesłodzonego migdałowego mleka
    1/2 szklanki lodu
    1 banan
    2 łyżeczki herbaty matcha
    1/2 łyżeczki syropu klonowego
    świeża wanilia z 1/5 laski wanilii
    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki należy wrzucić do naczynia i przy użyciu blenedera zmiksować.
  2. Lemoniada Ogórek i Matcha
    Czas przygotowania: 20 minut
    Składniki:
    2 długie posiekane ogórki
    1 filiżanka liści mięty
    2 filiżanki zimnej wody
    3/4 filiżanki świeżego soku z cytryny
    2 łyżki herbaty matcha
    1 filiżanka lodu
    Przygotowanie:
    Ogórki i liście mięty dokładnie zmiksować w blenderze. W dużym dzbanie wymieszać wodę, sok z cytryny i herbatę matcha i zmiksować z ogarkami i liśćmi mięty. Tak przygotowaną lemoniadę podawać w schłodzonej szklance. Dodatkowo można przyozdobić napój liśćmi mięty, czy kawałkiem świeżego ogórka.
  3. Matcha Granola (Musli) z Jagodami
    Czas przygotowania: 1 godzina 15 minut
    Składniki:
    3 filiżanki płatków owsianych
    2 filiżanki orzechów/nasion (w zależności od preferowanych smaków)
    1/4 filiżanki brązowego cukru
    2 łyżki oleju (olej kokosowy będzie pasować najlepiej)
    1/4 filiżanki + 1 łyżka syropu klonowego
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    duża szczypta soli
    1 filiżanka suszonej jagody (borówki amerykańskiej)
    2 i pół łyżeczki herbaty matcha
    Przygotowanie:
    Rozgrzać piekarnik do 120˚C. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, orzechy, nasiona i brązowy cukier. W oddzielnej misce wymieszać olej, syrop klonowy, wanilię, sól i tak otrzymaną mieszanką przykryć zmieszane wcześniej płatki i orzechy. Przełożyć mieszankę do blachy do pieczenia (mogą być potrzebne dwie) i w rozgrzanym piekarniku piec przez 1 godzinę do 1 godziny 15 minut (co 15 minut należy delikatnie potrząsnąć blachami). Po upływie danego czasu wyjąć wypiek i przerzucić go do dużej miski. Zaczekać kilka minut w celu ochłodzenia i przykryć całą powierzchnię herbatą matcha. Na koniec posypać wypiek jagodami (borówkami amerykańskimi). Warto trzymać musli w hermetycznym opakowaniu, aby zachowało świeżość przez dłuższy czas.

Klasyczne przygotowanie herbaty matcha:
Do filiżanki należy wsypać jedną łyżeczkę herbaty matcha, a następnie rozpuścić ją w niewielkiej ilości zimnej wody i dokładnie wymieszać (można to zrobić przy użyciu spieniacza). Po wymieszaniu wystarczy dolać ciepłej wody o temperaturze 80˚C i tak przygotowana herbata jest gotowa do wypicia.

W kulturze japońskiej herbatę matcha przygotowuje się według tradycyjnej Japońskiej Ceremonii Herbacianej, zwanej chanoyu. Do przygotowania herbaty wykorzystuje się czarkę (chawan), bambusową trzepaczkę (chasen) oraz bambusową łyżeczkę (chashaku).

Herbatę matcha dosyć ciężko znaleźć na rynku europejskim, ale nie jest to niewykonalne. Przy wyborze szczególną uwagę należy zwracać na kraj pochodzenia. Ponieważ Japończycy są prekursorami narodzin matchy, to właśnie oni opanowali sztukę jej prawidłowego przygotowania do perfekcji.

Zespół azjatyckamedycyna.pl życzy miłych wrażeń kulinarnych i smacznego!


No Comments

Post a Comment